I höstas gick jag en gratis kurs på nätet: Introducton to Databases. Den är till stor del baserad på den databaskurs som studenterna i datavetenskap på Stanford University läser och ges av samma professor.

Kursen var tio veckor lång och tog upp en rad olika ämnen:

 • Relational databases
 • XML
 • Relational algebra
 • SQL
 • Relational Design Theory
 • Quering XML (XPath, XQuery, XSLT)
 • UML
 • Index
 • Constraints and Triggers
 • Views
 • Authorization
 • Transactions
 • Recursion
 • OLAP
 • NoSQL

Kursen bestod av videoföreläsningar (ca 2 timmar i veckan), uppgifter och två tentor. Efter kursen fick man ett “statement of accomplishment” med uppnådda resultat på uppgifter och tentor, men det är inget officiellt intyg från Stanford och man får inga universitetspoäng för kursen.

Utöver föreläsningarna tog uppgifterna allt från en halvtimme upp till flera dagar. Jag kan tänka mig att det beror på hur mycket programmering och matematik man redan kan. Själv har jag läst enstaka kurser på universitetsnivå i dessa ämnen och kunde hänga med i övningarna, men det var inte helt lätt.

Snart sätter vårens kurser igång. Tyvärr ges inte databaskursen igen, men på den här sidan finns material om man vill plugga själv. Och det finns flera andra spännande kurser att amäla sig till. Vad sägs om datavetenskap för nybörjare, Natural Language Processing, Cryptography eller Information Theory? Titta längst ner på kurssidorna för att se en lista över alla kurser.