Jag har uppdaterat mig lite på hur man kan använda sociala nätverk i research och tänkte dela med mig av de bästa tipsen som jag hittade.

Linkedin

Några tips finns att hämta från Linkedins egen guide för journalister. Poynter har listat tio sätt för reportrar att använda Linkedin för att hitta källor och följa förändringar i företag.

Twitter

Twitter har också en egen guide för journalister och Knights Digital Media Center har gjort en omfattande guide för nybörjare. Mer avancerade tips finns i guiderna från Poynter, Insite och Steve Buttry.

För att söka efter tweets kan man använda Twitters vanliga sökfunktion eller den avancerade sökfunktionen. Twitter har även sökoperatorer som kan förbättra sökningen. För att hitta tweets som är äldre än en vecka kan man använda Topsy. När man är inloggad på Twitter kan man spara sökningarna som man gör.

Google+

Mashable skriver om fem sätt journalister använder Google+ på. De har även en lång guide till hur det fungerar.

Facebook

Knights Digital Media Center har en ordentlig guide även för Facebook och på den här Facebook-sidan finns ännu fler tips för journalister. Poynter skriver om vad journalister måste veta om den nya Subscribe-funktionen.

Men det ni inte får missa är att läsa om hur Josephine Freje Simonsson och Linnea Hambe använder till exempel Facebook och Twitter för att göra research “undercover”. Se även deras föreläsning från Gräv 11.